Burgemeester Sloet van Den Bosch kreeg op 11 juni 1943 een brief van het stafkwartier van de Nationale Jeugdstorm. De jeugdstorm wilde een tijdelijk hoofdkwartier aan de Baden Powellstaat. In de brief aan burgemeester mr. C. van den Clooster Baron Sloet tot Everloo stond letterlijk: “dat ook in uw gemeente op de naam van bovengenoemde heer geen prijs gesteld wordt”. De brief eindigde met de regel “U is zeker met ons van mening, dat deze straatnaam veranderd dient te worden”. Neen, werd er op het Bossche stadhuis onder de brief geschreven, en zo luidde ook het antwoord op het verzoek. Juni 1943 was de laatste maand dat burgemeester Sloet in funktie was. Mr. A. Thomassen volgde hem in juli op. Opnieuw schreef de Nationale Jeugdstorm. “Met Stormersgroet, Hou Zee!”, eindigde deze brief waarin op naamsverandering werd aangedrongen. Nu met resultaat. Burgemeester Thomassen was onder de ondruk gekomen van het boek 'De korrel in de voor' van de schrijfster Marie Koenen. Zij was in Den Bosch. De Baden Powellstraat veranderde in juli 1943 in Marie Koenenstraat.
De schrijfster werd van dit besluit op hoogte gesteld en gaf als antwoord: “Hiermee betuig ik u mijn dank voor uw vereerd besluit een der straten van mijn geboortestad mijn naam te geven.” Lang heeft de straat deze naam niet gedragen. Bij de bevrijding van de stad in oktober 1944 kregen alle tijdens de oorlog veranderde straatnamen hun oorspronkelijke naam terug . Marie Koenen had geen straatnaam meer…
Marie Koenen is op 19 januari 1879 in de Karrenstraat geboren als de dochter van de onderwijzer M. Koenen (van het bekende Nederlandse woordenboek) en van A. Bogaerts. In 1880 werd vader Koenen benoemd tot leraar in Maastricht en het gezin verhuisde naar het zuiden. Marie Koenen kwam nog vaak in haar geboortestad terug. Zij bezocht dan haar grootouders aan de Brede Haven.
De schrijfster Marie Koenen (die enige tijd gehuwd was met de dichter Felix Rutten) schreef veel over het katholieke leven op het Limburgse platteland. 'Het hofke', 'De moeder' en 'Wassend graan' zijn enige titels van romans van haar hand.
Marie Koenen overleed in 1959 in Maastricht op 80-jarige leeftijd. Zij werd bijgezet in deze stad in het graf van haar ouders.
Sinds januari 1987 kent 's-Hertogenbosch een Marie Koenenlaan. In de nieuw wijk Maaspoort wordt op die wijze een 'Bossche' schrijfster geëerd die de meesten van ons nog wel kennen, van haar werk of van haar literatuurlessen op school
|
1987 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Marie KoenenlaanBrabants Dagblad vrijdag 20 maart 1987 (foto) |
5237 BH 1..27 5237 BJ 29..77 5237 BL 24..68